Elektrische step opvoeren: mag het en welke risico’s brengt het met zich mee?

Rondrijden met een elektrische step is op zichzelf al heel erg leuk. Maar als je nog nét iets sneller wilt rijden, is het ook mogelijk om je step op te voeren. Maar mag het wel? En welke risico’s brengt het met zich mee?

Een elektrische step opvoeren

De meeste elektrische steps zijn begrensd in de fabriek. Dat betekent dat ze eigenlijk sneller kunnen, maar dat door een stukje software niet doen. Een step opvoeren is in principe heel erg eenvoudig, als je weet hoe het moet. In veel gevallen gaat het alleen maar om het verwijderen van de beperking in snelheid.

Hoewel dit bij iedere step anders werkt, is het heel eenvoudig om erachter te komen door gewoon op Google te zoeken naar jouw type step, in combinatie met ‘opvoeren’. Als je een step hebt die populair is, zijn er ongetwijfeld genoeg mensen die tutorials hebben geplaatst op internet.

Mag je een elektrische step opvoeren?

Helaas is het niet legaal om voertuigen op te voeren, omdat ze daarmee harder gaan dan de maximaal toegestane snelheid waarvoor ze gekeurd of verzekerd zijn. In Nederland zijn namelijk verschillende soorten gemotoriseerd verkeer, waaronder de snorbrommer, motorstep of andere voertuigen. De snelheden waarmee deze voertuigen mogen rijden, oftewel tot welke snelheid ze begrensd zijn, zijn vastgelegd in wetten.

Wanneer jij een step opvoert van 17 km/h naar 30 km/h per uur valt de step niet meer onder de noemer snorfiets, maar onder een bromfiets. Voor dat soort voertuigen gelden andere wetten en regels, zowel in het verkeer als in het verzekeren.

Daarbij komt nog dat veel elektrische steps sowieso niet zijn toegestaan in openbare ruimtes. In dit geval is het net zo illegaal om met een opgevoerde als niet-opgevoerde step te rijden.

Lees ook: met deze elektrische steps mag je wel op de openbare weg in Nederland.


Welke risico’s neemt het opvoeren van een step met zich mee?

Een step opvoeren is natuurlijk leuk, omdat je daarna veel sneller kunt rijden. Maar er zitten ook nadelen aan het opvoeren van je step. Hieronder de belangrijkste redenen om het niet te doen.

Grotere kans op ongelukken

Je elektrische step is gemaakt voor snelheden van een bepaalde snelheid. Dat betekent dat de besturing, de wielen, remmen en andere eigenschappen op die snelheid zijn afgestemd. Rijd jouw step ineens twee keer zo snel, dan kun je rekenen op minder nauwkeurig sturen, sneller wegglijden van je banden en een veel langere remweg.

Dit kan mogelijk zorgen voor ongelukken. Ook houden andere weggebruikers geen rekening met een step die zo snel rijdt. Daardoor kunnen zij een inschattingsfout maken en uiteindelijk jou verwonden.

Batterij gaat minder lang mee

Zodra je je batterij in ECO-modus zet, gaat hij altijd een stukje langer mee. Dat komt omdat je minder snel optrekt, en ook de maximumsnelheid een stuk naar beneden is gebracht.

Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt als je de step twee keer zo hard laat rijden dan in diezelfde ECO-modus. De batterij wordt bijzonder snel leeg getrokken en je zal de maximale afstand die is opgegeven door de fabriek ook niet zo snel meer halen.

Geen garantie meer

Wanneer jij knutselt met je telefoon, verlies je vaak de garantie wanneer er iets kapot is. Hetzelfde kan gebeuren met een elektrische step. Blijkt er toch een fabrieksfoutje in de step te zitten, dan kan het zijn dat dit niet wordt gerepareerd omdat er een chip wordt gevonden of de software in de step is aangepast. De fabrikant kan dan nooit voor de volle honderd procent weten of jij de fout hebt veroorzaakt of zij. Het zou natuurlijk zonde zijn als je step na enkele maanden zijn garantie al verliest.


Zoals je ziet kan het opvoeren van je step erg leuk zijn. Toch heeft het veel nadelen, net zoals bij het opvoeren van je scooter of snorbrommer. Verzekeringstechnisch is het lastig, je mag er eigenlijk de weg niet meer mee op, en ook kan je de garantie verliezen en loop je een grotere kans op ongelukken.

Voor velen zouden dit meer dan genoeg redenen zijn om te zeggen: doe het niet. En ondanks dat het leuk is om lekker rond te crossen op een elektrische step, is dit waarschijnlijk wel het beste advies.

Tags:

1 Reactie
 1. Ik heb een scooter maar die is zo lastig mee toenemen,
  Daar om heb ik elektrische step gekocht die niet zo hard gaat zodat ik naast iemand kan rijden die gewoon loopt ik heb hieraan zij wieltjes geplaatst wat opzicht prima gaat ,alleen gaat hij nog te hard is het mogelijk om deze te veranderen zodat hij maar +_ 5 A 6 km kan rijden het is eenBiu Mill step missiën weet U waar ik terecht kan als het mogelijk om dit kan..bij voorbaat mijn dank .
  Arie Lodder

  Laat een reactie achter

  Stepkopen
  Logo